Cara Buka Kedai Dobi

Ini adakah senarai langkah untuk buka kedai dobi secara ringkas

Langkah 1)
Kaji industri dengan bekerja di kedai dobi kering selama setahun sebelum membuka sendiri. Walaupun ini bukanlah satu keperluan, ia akan membolehkan anda untuk mendapatkan pengalaman yang diperlukan dan tahu apa yang anda perlu dan tidak perlu untuk membeli mesin dobi untuk bisnes anda.

Langkah 2)
Buat pertimbangan francais cucian kering dan dobi. Terdapat beberapa francaisi bereputasi yang menyediakan latihan dan peralatan yang komprehensif sebagai sebahagian daripada perjanjian francais.

Langkah 3)
Buat penyelidikan pasaran. Dapat tahu berapa saiz penduduk di tempat yang anda mahu buka bisnes dobi. Tentukan berapa banyak pesaing dalam pasaran anda, apa yang mereka tawarkan dan apa yang mereka mengenakan bayaran untuk perkhidmatan mereka.

Langkah 4)
Mewujudkan satu pelan bisnes yang kukuh yang memperincikan kos anda, aliran tunai, dobi, peralatan mesin dobi seperti mesin basuh, mesin pengering pakaian, aqua wash, stim seterika dan lain-lain. Anda akan memerlukan pelan perniagaan yang kukuh dan didokumenkan dengan baik supaya dapat pinjaman perniagaan dari bank.

Langkah 5)
Pilih lokasi anda. Letak kedai dobi lokasi berhampiran yang menggunakan perkhidmatan anda, seperti bangunan pejabat, kolej/ universiti atau tempat perumahan. Ini akan menjimatkan perbelanjaan penghantaran dan akan membuat penghantaran baju oleh pelanggan lebih mudah.

Lanhkah 6)
Membeli peralatan dari seorang peniaga yang memenuhi badjet anda. Peralatan baru biasanya jimat lebih tenaga dan air. Beli bekalan lain seperti beg, penggantung dan tag.

Langkah 7)
Memasarkan perkhidmatan anda kepada perniagaan dan penduduk dalam komuniti anda. Menawarkan kupon, terutama di media sosial, untuk individu untuk mencuba perkhidmatan anda.

Ada artikel di laman usahawan.com adalah tentang perkara-perkara sebelum anda mulakan bisnes dobi