Kenapa ia bahaya untuk guna cucian kering (PERC)

Bahan kimia yang dominan di kalangan industri cucian kering untuk membersihkan pakaian kita adalah perchlorethylene yang juga dikenali sebagai PERC dan tetrachlorethylene. PERC adalah tidak berwarna, cecair tidak mudah menyala. Pengguna terbesar PERC adalah industri pembersihan kering. Ia menyumbang 80% kepada 85% daripada semua cecair cucian kering digunakan. Menurut OPPT fakta kimia lembaran disediakan oleh Pejabat Pencegahan Pencemaran dan Toksik Amerika Syarikat Agensi Perlindungan Alam Sekitar:

Pendedahan kepada perchlorethylene boleh berlaku di tempat kerja atau dalam persekitaran yang berikut siaran ke udara, air, tanah, atau air tanah. Pendedahan juga boleh berlaku apabila orang:
– Menggunakan produk yang mengandungi PERC
– Mengguna mesin cucian kering yang mengandungi PERC
– Hidup di atas atau berhampiran dengan kemudahan-kemudahan cucian kering, atau
– Membawa pakaian dibersihkan kering ke dalam rumah mereka.

PERC memasuki badan apabila menarik nafas dalam dengan udara yang tercemar atau apabila dimakan dengan makanan atau air yang tercemar. Ia adalah kurang berkemungkinan untuk diserap melalui sentuhan kulit. Sekali PERC ada dalam badan ia boleh kekal atau disimpan di dalam tisu lemak.

Pendedahan jangka pendek untuk PERC menyebabkan keroskakan saraf, buah pinggang dan hati. Pendedahan jangka panjang boleh menyebabkan pengguguran spontan dan leukemia. PERC juga terdapat pada susu ibu yang ada pada kepekatan yang lebih tinggi daripada yang terdapat dalam darah. Sekali lagi, Ini adalah penting kerana sekali PERC adalah dalam badan ia boleh kekal atau disimpan di dalam tisu lemak. Ketika lemak dipecah untuk kejururawatan ibu untuk memberi makanan susu kepada bayi mereka, PERC didapati di tisu diberi makan secara langsung dari ibu ke bayi. Kami boleh terdedah kepada PERC semudah melalui udara yang kita sedut dan air yang kita minum. PERC adalah merbahaya kepada alam sekitar kita, kepada haiwan, kepada orang dewasa dan kanak-kanak.

Sebab untuk memilih sistem alternatif pembersihan daripada cucian kering adalah jelas. Ia lebih selamat. Perchloroethylene adalah bahan toksik. Ia adalah merbahaya kepada kesihatan manusia dan haiwan dan ia membahayakan alam sekitar yang kita bergantung kepada.