Dobi Layan Diri Malaysia

(Untuk sebarang maklumat sebut harga untuk mesin-mesin dobi layan diri, sila hubungi kami atau guna borang pertanyaan di laman ini.)

Pelaburan Anda Untuk Buka Kedai Dobi Layan Diri di Malaysia

Agies Resources sebagai pembekal mesin dobi layan diri telah membekal ke beberapa bisnes di seluruh Malaysia

Dengan anggaran RM123,000, anda boleh mula kedai dobi syiling dengan peralatan seperti:

 • Mesin-mesin Basuh  dan Pengering
 • Auto pump
 • Sabun dan Softener
 • Kerja Paip dan Pendawaian
 • Pengubahsuaian Kedai
 • CCTV
 • Papan Tanda

dan lain-lain untuk mulai bisness anda.

mesin dobi layan diri malaysia

Definisi

Dobi layan diri atau dobi syiling ditakrifkan sebagai komersil gred, peralatan dobi layan diri yang diletakkan ke dalam perkhidmatan di dalam ruang runcit. Kedai dobi syiling umumnya menduduki ruang runcit ke atas pajakan jangka panjang (10-25 tahun) dan menjana aliran tunai yang kukuh sepanjang hayat pajakan. Kedai dobi dobi layan diri adalah perniagaan kecil unik kerana mereka tidak mempunyai inventori. Ada kedai dobi layan diri yang menggunakan pekerja untuk tolong pelanggan.

Dalam Amerika Syarikat, kedai dobi layan diri boleh berkisar dalamnilai pasaran dari $ 50,000 kepada lebih daripada $1 juta, dan boleh menjana aliran tunai antara $ 15,000 dan $ 200,000 per tahun. Waktu perniagaan biasanya dijalankan 6 a.m – 10 p.m dan kedai-kedai biasanya menduduki 1,000 hingga 5,000 kaki persegi ruang runcit, dengan purata 2002 menjadi 2,260 kaki persegi. Kedai dobi layan diri baru dinilai berdasarkan pembinaan sebenar dan kos peralatan, manakala kedai dobi sedia ada dinilai berdasarkan kepada pendapatan.Kedai dobi syiling adalah contoh sempurna penjana pendapatan pasif.

Industri

Industri dobi syiling berusia lebih kurang 60 tahun dan terutamanya terdiri daripada pemilik / pengendali individu. Pada masa ini, terdapat kira-kira 35,000 kedai dobi syiling di Amerika Syarikat, menjana hampir $ 5 bilion dalam pendapatan kasar setiap tahun.

Pakaian bersih, seperti makanan dan tempat tinggal, dianggap sebagai keperluan hidup dan syiling kedai dobi menyediakan perkhidmatan kesihatan asas bagi untuk semua orang. Walaupun kedai dobi layan diri terdapat dalam hampir semua kawasan di seluruh negara, kedai-kedai kelihatan menunjukkan prestasi yang baik dalam, kawasan padat dengan penduduk kebanyakannya penyewa-diduduki. Kawasan-kawasan ini semakin meningkat dalam bilangan dengan setiap tahun di seluruh negara. Pertumbuhan penduduk sengit, ditambah pula dengan perkembangan perumahan sewa, telah meningkatkan pangkalan pelanggan untuk kedai dobi layan diri.

self service laundry

Kitaran Perniagaan

Kedai dobi syiling berkembang maju dalam kedua-dua masa pertumbuhan dan kemelesetan. Dalam tempoh kemelesetan, apabila pemilikan rumah berkurangan, pasaran dobi layan diri mengembang kerana lebih ramai orang tidak mampu untuk membaiki, menggantikan atau membeli mesin baru dan mesin baju pengering, atau kerana mereka berpindah ke perumahan apartmen dengan kemudahan dobi yang tidak mencukupi atau tidak wujud. Saiz pasaran tumbuh berkadaran kepada pertambahan penduduk. Orang ramai akan sentiasa memerlukan perkhidmatan kesihatan ini asas – orang selalu perlu mencuci pakaian!

Ciri-ciri dan Trend

Pertumbuhan industri berasaskan demografi kepadatan penduduk, campuran penduduk dan pendapatan penduduk. Semakin tertumpu penduduk, lebih besar keperluan untuk kemudahan dobi layan diri berkualiti. Demografi negara Amerika Syartikat menunjukkan penyewa, pengguna utama kedai dobi syiling, adalah segmen paling pesat berkembang di negara ini.

Mengikut banci Amerika Syarikat, 31 peratus daripada 116 juta isi rumah di negara ini telah penyewa diduduki. Bilangan kedai dobi syiling dibina lebih 60 tahun lalu telah meningkat apabila penduduk telah meningkat dan beralih ke kawasan yang semakin ada ramai penduduk. Ini telah mengembangkan industri yang matang, stabil dengan kadar perolehan yang boleh diramalkan dan kewangan kedai dobi layan diri, dan pengembangan peralatan dan penggantian.

Nilai Pasaran

Kedai dobi layan diri biasanya dijual dengan gandaan pendapatan bersih mereka. Aneka mungkin berbeza-beza antara tiga dan lima kali ganda aliran tunai bersih, bergantung kepada beberapa faktor penilaian. Faktor-faktor utama berikut mewujudkan nilai pasaran:

 •  Pendapatan bersih sebelum khidmat hutang, selepas pelarasan untuk susut nilai dan apa-apa barang-barang yang tidak standard lain termasuk gaji pemilik atau kos gaji dalam perkhidmatan.
 • Syarat-syarat kepentingan hartanah (pajakan), terutamanya panjang; kekerapan dan jumlah kenaikan; peruntukan perbelanjaan; dan nisbah keseluruhan sewa kepada pendapatan kasar.
 • Umur, keadaan dan penggunaan peralatan, dan pembaikan pegangan pajak; sifat-sifat fizikal harta sebenar di mana dobi syiling itu terletak, terutamanya pintu masuk / keluar, penglihatan jalan dan tempat letak kereta.
 • Syarat sedia ada, termasuk menjual keliling struktur harga dalam pasaran tempatan.
 • Profil demografi di kawasan umum atau rantau.
 • Kos gantian dan penggunaan tanah isu-isu.

Ini standard pasaran jualan semula menganggap senario pemilik / pengendali, tanpa peruntukan untuk yuran pengurusan luar. Masa pemasaran untuk kedai jualan purata 60 hingga 90 hari, bergantung kepada harga, syarat pembiayaan dan kualiti dan kuantiti kedai-kedai sedia ada pada masa jualan.

Standard diterima jangka hayat untuk mesin dobi syiling komersial adalah seperti berikut:

 • Mesin Basuh Muat Atas (6kg hingga 7kg): 5 – 8 tahun
 • Mesin Basuh Muat Depan (9kg hingga 25kg): 10 – 15 tahun
 • Mesin Pengering Pakaian (15kg hingga 30kg): 15 – 20 tahun
 • Mesin Penukaran Syiling: 10 – 15 tahun

Jangka hayat mesin dobi bergantung kepada penggunaan, jumlah jualan dan penyelenggaraan.

coin laundry

Perbelanjaan

Ini adalah kategori perbelanjaan yang bisnes dobi layan diri yang akan hadapi: perakaunan, pengiklanan, insurans, kos undang-undang, lesen, penyelenggaran (buruh gaji dan alat ganti), gaji, sewa, utiliti (air, gas dan elektrik) dan lain-lain

Jumlah jualan, dan prestasi kedai individu berbeza-beza, berdasarkan kepada beberapa faktor. Faktor-faktor ini boleh termasuk demografi; perkhidmatan secara keseluruhan yang ditawarkan; reka bentuk dan keadaan umum; pemilihan peralatan, keadaan dan harga menjual keliling; jam operasi; pendedahan bangunan itu; letak kereta; dan persaingan.

Pendapatan pengering boleh berbeza disebabkan oleh: jumlah perkiraan berat dalam kilogram mencuci dihasilkan; harga berjaja keseluruhan kedua-dua pencuci dan pengering; kecekapan pemanasan pengering; Jumlah pengering berhubung dengan pencuci; dan saiz dan kapasiti pengering. Pendapatan pengering biasanya dinyatakan sebagai peratusan daripada pendapatan keseluruhan. Secara amnya, pendapatan pengering berbeza-beza antara empat puluh dan enam puluh peratus daripada jumlah pendapatan mesin basuh. Pendapatan dan perbelanjaan peratusan mungkin berbeza dengan ketara untuk kedai-kedai yang menawarkan perkhidmatan tambahan seperti cucian kering dan bulu halus dan kali ganda.

 

Ringkasan

Industri dobi layan diri hari ini adalah satu yang kuat dan bersemangat. Yang lebih menarik adalah hakikat bahawa ini industri perkhidmatan awam dipercayai terus berkembang dan berkembang maju. Trend demografi ke arah segmen pangsapuri kediaman yang lebih besar daripada penduduk meramalkan kemakmuran yang berterusan.

Sila hubungi kami atau guna borang pertanyaan untuk sebut harga.

Get a quote2