Mesin Basuh Komersial atau Biasa?

Ada kedai dobi yang bersaiz kecil ke sederhana membeli mesin basuh biasa sahaja. Ini merupakan kaedah badjet untuk mengurangkan kos. Tetapi, mesin basuh biasa akan lebih cepat rosak berbanding dengan komersial. Sebagai pemilik bisnes dobi, anda perlu tahu berapa baju akan dibasuh. Jika mesin rosak, ini akan memakan masa yang anda perlu. Anda sentiasa mesti ada mesin basuh lain apabila satu mesin rosak dan bisnes masih boleh jalan tanpa membazir masa.

Purata masa kitaran mesin basuh komersial ambil kira-kira 30 minit dan adalah setanding dengan mesin biasa. Tetapi, apabila saiz beban yang lebih besar kira; mesin komersial menang. 5 jam diperlukan untuk mencuci 10 set, 10 paun baju dalam mesin konvensional dan mesin komersial boleh mudah dalam setengah masa.

Dengan mesin komersial  masa pengeringan adalah lebih pendek kerana ada kitaran putaran prestasi tinggi dan ini boleh memberi kesan yang besar ke atas jumlah masa dobi. Ia adalah penting untuk ambil perhatian mengguna mesing pengering baju komersial dengan mesin basuh komersial untuk menyedari sepenuhnya tahap kecekapan.

Jika bisnes dobi anda menggantikan mesin basuh dengan kerap, pertimbangkan ini: harga sebenar dengan membeli dua mesin basuh biasa RM1000 setiap tahun selama 10 tahun (anggaran jangka hayat mesin basuh biasa) ialah RM10, 000 lebih daripada pembelian satu masa purata komersial asas mesin. Jika anda boleh beli, mesin basuh komersial yang baik akan menjimatkan masa dan wang dalam jangka masa panjang.

Akhirnya keputusan untuk membeli mesin basuh biasa atau komersial adalah berdasarkan kepada beberapa faktor seperti harga, saiz, ketahanan, beban, produktiviti dan saiz kedai dobi.